17 listopada 2010

O tym, że dyńka w formie jest... w formie :)

Coś strasznego. Zaczęliśmy gustować w ciastach dyniowych, wynalazkach marchewkowych, plackach z kardamonem... A gdzie miejsce na tłuste torty przekładane obficie kremem? Bezowe cuda lub piankowe wynalazki? Ugh... :)


 



Ciasto dyniowe w polewie z białej czekolady*
  • 1 szklanka dyni - w moim przypadku potraktowanej przez sokowirówkę (miąższ pomieszałam z niewielką ilością soku)
  • 1 szklanka mąki (u mnie pszenna typ 650)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki roztopionego masła/margaryny
  • pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich pomieszanych z płatkami migdałów (+ spora garść płatków do dekoracji)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu

  • 4 łyżki kremówki
  • biała czekolada

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz łyżeczką imbiru. W drugim naczyniu miksujemy papkę z dyni z ostudzonym masłem, brązowym cukrem, jajkiem oraz 1 łyżeczką imbiru i ekstraktem waniliowym. Łączymy dyniową mieszankę z przygotowaną wcześniej mąką. Miksujemy. Na koniec wsypujemy rozdrobnione orzechy i płatki migdałów. Mieszamy łychą :)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Czekamy
czekamy
czekamy

(no ile można czekać???)

czekamy

Ja musiałam czekać na suchy patyczek aż 50 minut, ale mój piekarnik zawsze potrzebuje sporo czasu. Wam może wystarczyć 40 minut :)

Ciasto wyjęte, jest niskie, mokre, pięknie pachnie. Jak trochę ostygnie - polewamy polewą i posypujemy migdałami. Polewa - podgrzewamy kremówkę, topimy w niej czekoladę, cały czas mieszając. Czekamy. Niech polewa trochę wystygnie. Polewamy ciasto. Posypujemy migdałami. Zajadamy się. Smacznego! :)

* przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych - Brulion z przepisami, ale nieco go modyfikowałam

1 szklanka maki
1 szklanka startej drobno dyni
3/4 szklanki brazowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 plus 1/2 lyzeczka imbiru
1 nakretka ekstratu waniliowego
1 lyzeczka cynamonu


na polewe:
3 lyzki smietanki kremowki
100g bialej czekolady
odrobina ekstratu z wanilii

ponadto:
orzechy wloskie do dekoracji
maslo i bulka tarta do posmarowania i posypania formy