3 lutego 2013

12xCIACHO - Czekoladowe Kropelki



POTRZEBUJEMY:
110 g masła
225 g brązowego cukru
5 ml ekstraktu z wanilii
1 jajko 
15 ml mleka
270 g mąki
5 ml proszku do pieczenia
czekoladowe groszki/kropelki (spora garść :))

papieru do pieczenia*

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Miękkie masło i cukier ucieramy (dałabym jednak mniej cukru, ciacha były bardzo słodkie), dodajemy wanilię i jajko, dokładnie łączymy składniki, następnie wlewamy 5 ml mleka (w życiu nie dodawałam tak małej porcji mleka do ciastek :D). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą. Na koniec wrzucamy czekoladowe groszki i mieszamy wszystko drewnianą łychą (miesza się już dość opornie, ciasto jest gęste). Ja wstawiłam miskę z ciastem na pół godziny do lodówki, potem szybko formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczałam.
Ciastka nie rozpływają się mocno, nie trzeba więc zostawiać między nimi dużej odległości. Pieczemy około 15 minut, aż do zarumienienia boków. Studziłam na kratce. Najlepsze były w dzień pieczenia, później zaczęły twardnieć (co - rzecz jasna - w ogóle nie przeszkadza prawdziwym ciastkożercom ;)).


* Ten przepis - i kolejne 11, które opublikuję w tym roku - pochodzą z książki Cookies, More than 40 indulgent recipes. O pomyśle na Rok Ciasteczek pisałam tu: KLIK